Ondanks dat niemand er naar streeft, komen ruzies in de beste families voor. De ruzies kunnen zelfs zo hoog oplopen dat een van de familieleden beslist dat hij zijn of haar verwante wil uitsluiten van de erfenis die vrijkomt na het overlijden van deze persoon. Veel mensen denken dat het eenvoudig is om iemand uit te sluiten van een erfenis, maar dat is niet het geval. Het is namelijk in Nederland zo geregeld dat je een kind bijna niet kunt onterven. Dit betekent dat het kind bijna altijd recht heeft op een deel van de erfenis, of u het wilt of niet. Mocht u de persoon zijn die is uitgesloten van de erfenis, dan kunt u er ook voor zorgen dat u uw zogenaamde legitieme portie kunt ontvangen. In deze korte tekst willen wij u graag uitleggen hoe u aan dit legitieme aandeel kunt komen. Wij willen er meteen bij vermelden dat het niet altijd eenvoudig is om uw legitieme portie te ontvangen. Het is namelijk een tamelijk intensieve procedure om uw legitieme portie aangezien er vaak sprake is van weerstand bij de schenkende partij. Wij van Legitieme.info kunnen u echter goed helpen om uw legitieme portie te krijgen. Wij beschikken over de juiste mensen die u van dienst kunnen zijn en wij kunnen u adviseren over de mogelijkheden die u heeft om alsnog aan uw legitieme portie te komen. Let wel, het gaat hier niet om uw volledige deel van de erfenis. Wanneer de erfenis normaliter zou worden verdeeld over de echtgenoot en de kinderen van de overledene, daar heeft u nu nog slechts recht op een deel van het oorspronkelijke deel dat u als kind zou kunnen krijgen. Wij leggen u in de onderstaande alinea graag uit hoe dit precies in zijn werk gaat. Zo kunt u zien hoe u ervoor kunt zorgen dat u uw legitieme aandeel kunt krijgen.

Een legitieme portie is niet hetzelfde als het kindsdeel

Veel mensen verwarren de legitieme portie en het kindsdeel. Dat is niet geheel verwonderlijk wanneer we de definities van deze twee begrippen naast elkaar leggen. Het is namelijk in principe in beide gevallen zo dat bijvoorbeeld kinderen een deel van de erfenis van hun ouder krijgen. Het verschil tussen het kindsdeel en de legitieme portie zit hem in de omvang van de schenking. Wanneer u namelijk als kind een erfenis ontvangt wordt deze doorgaans gelijkwaardig verdeeld over de directe nabestaanden. Wanneer u uw legitieme portie opeist, krijgt u sowieso minder dan het kindsdeel aangezien er in deze kwestie sprake is van onterving. Dit maakt de hoogte van het bedrag ook lager. Dat wil echter niet zeggen dat er niets voor u overblijft. Het is namelijk, zoals u waarschijnlijk zult begrijpen, belangrijk om te zien hoeveel er uberhaupt te verdelen valt. Mocht u graag contact met ons willen opnemen om te horen hoe u uw legitieme portie kunt krijgen, dan willen wij u uitnodigen om een keer naar onze site te komen kijken. Op Legitieme.info kunt u meer over dit onderwerp lezen en ook kunt u zien hoe wij u zouden kunnen ondersteunen.

U kunt opeisen waar u recht op heeft

Ondanks dat veel mensen het misschien graag zouden willen, is het in Nederland niet mogelijk om iemand geheel te onterven. Goederen kunnen weliswaar van de erfenis worden uitgesloten, maar geld niet. Kortom:

  • u kunt via ons uw rechtmatige aandeel opeisen
  • wij helpen u om uw legitieme portie te bemachtigen
  • wij kunnen u helpen met het opstarten van de procedure om uw aandeel te krijgen

Kijk snel even op Legitieme.info.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn