Incontinentie is een probleem dat een groot deel van de bevolking treft. Alhoewel het voornamelijk mensen van middelbare of hogere leeftijd betreft, blijft het niet tot hen beperkt. Gelukkig realiseren we ons steeds vaker dat het bezoeken van onze arts en het volgen van een behandeltraject zichtbare verbeteringen en regelmatig ook genezing kan betekenen. Incontinentie kan 24 uur per dag voorkomen en zo ook in de nacht bestaan. Ook zijn er mensen die enkel ’s nachts incontinent zijn. Wat u het beste kunt doen als u ’s nachts niet de volledige controle heeft, leest u hier.

Incontinentie in de nacht

Bent u incontinent, maar gaat u overdag wel gewoon zelfstandig naar de wc? Dan is het aannemelijk dat u dit ook ’s nachts doet. Toch kan incontinentie in de nacht een probleem zijn. Bijvoorbeeld omdat u toch iets te laat voelt dat u naar het toilet moet, of omdat uw lichaam juist gedurende dit dagdeel de meeste urine afscheidt. Urineverlies in de nachtelijke uren is erg vervelend, niet in de laatste plaats omdat dit uw nachtrust behoorlijk kan verstoren. Desondanks kunt u een aantal dingen doen om de gevolgen ervan te verlichten, te beginnen bij het dragen van het juiste incontinentiemateriaal.

Incontinentiemateriaal voor de nacht

Heeft u ’s nachts incontinentiemateriaal nodig? Veel mensen kiezen voor een incontinentiebroekje, ook wel pants genoemd. Deze broekjes hebben een stevige elastieken band die iets hoger op uw rug aansluit. Zelfs als u op uw rug ligt en de urine via uw billen naar achteren loopt, blijft u droog. Zorgt u er wel voor dat het broekje ook in de liezen goed aansluit, om lekkage via deze plek te voorkomen. Voor iets zwaardere incontinentie kunt u gebruikmaken van slips of inleggers. Deze kunnen aan de achterzijde van het product, daar waar uw billen zich bevinden, extra veel opnemen.

Het gebruik van een plaswekker naast incontinentiemateriaal

Bij een plaswekker denkt u misschien vooral aan jonge kinderen, maar ook voor volwassenen doet deze methode prima dienst. Gebruikt u een plaswekker, dan betekent dit dat uw incontinentiebroekje een soort zendertje bevat dat de wekker laat weten wanneer het urine registreert, De wekker gaat af, waardoor u wakker wordt en naar het toilet kunt gaan. Daar kunt u uitplassen. Een plaswekker helpt u beter te herkennen wanneer uw blaas geleegd moet worden. Overlegt u met uw huisarts over deze optie.

Het gebruik van matrasbeschermers

Ondanks het gebruik van incontinentiemateriaal kan een matrasbeschermer, ook wel bedonderlegger genoemd, toch geboden zijn. Dit omdat we in onze slaap woelen en vaak van houding verwisselen. Ligt u op uw zij, dan is de kans groot dat de urine of in ieder geval een gedeelte daarvan uw incontinentiemateriaal weet te passeren. Dit geeft vlekken in uw beddengoed en matras en kan ook onprettig gaan ruiken. Matrasbeschermers bestaan er in verschillende soorten. Er zijn zowel herbruikbare als wegwerpvarianten. Sommige beschermers bedekken uw gehele bed en andere weer alleen een gedeelte daarvan.

Het juiste materiaal doet wonderen voor uw nachtrust

Wakker worden in een nat bed is geen pretje, zoals iedereen zich wel kan voorstellen. Behalve het feit dat u zichzelf moet verschonen, moet ook het beddengoed afgehaald worden en dient uw bed opnieuw te worden opgemaakt. Al met al kost dit behoorlijk wat tijd en betekent dit dus ook een flinke aanslag op uw nachtrust. Goede materialen met het juiste absorptievermogen zorgen ervoor dat u ’s nachts droog blijft en niet wakker wordt. Zo is doorslapen geen enkel probleem meer.

Een extra tip bij nachtelijke incontinentie

Heeft u last van nachtelijke incontinentie, houdt u er ’s avonds dan rekening mee wat en hoeveel u drinkt. Alhoewel de aanbevolen anderhalf tot twee liter per dag ook voor u geldt, is het wel verstandig dit vooral over de rest van de dag uit te smeren en ’s avonds wat minder te drinken. Geadviseerd wordt daarom om ’s avonds voornamelijk te drinken wanneer u dorst heeft. Probeert u cafeïne en alcohol te vermijden, deze zullen uw blaas namelijk extra prikkelen.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn