Een voorstelling op school, gemaakt door echte theatermakers met liefde voor kinderen, hoe klinkt jou dat als leerkracht of schoolbestuurder in de oren? Waarschijnlijk als muziek en dat is niet zo vreemd, het heeft namelijk veel voordelen te bieden. We zetten er hier graag een paar voor je op een rijtje:

  • er gaat geen tijd verloren met reizen
  • je hoeft geen vervoer te regelen
  • je hebt geen ouders nodig voor begeleiding
  • de kinderen zitten in hun vertrouwde omgeving

Dat zijn heel wat punten die een voorstelling op school voor heeft op een bezoek aan een echt theater. Natuurlijk is het van belang dat kinderen met theaters kennis maken, maar organisatorisch is dit vaak gewoon bijna niet te doen. Alle uren van de dag zijn vaak al strikt vol gepland, je kunt niet zomaar tijd verliezen door naar een theatergebouw te reizen. Het vinden van vervoer is vaak ook lastig, niet iedere plaats heeft immers openbaar vervoer, fietsen is voor sommige scholen echt te ver en er zijn niet altijd ouders met auto’s beschikbaar. Bovendien moet je bij een dergelijk uitstapje ook altijd ouders mee zien te krijgen om de groep te begeleiden, je kunt immers als docent niet in je eentje een hele groep kinderen in de gaten houden. Dan is een voorstelling op school gewoon wel zo praktisch.

Kennismaken met theater door voorstelling op school

Het scheelt je heel veel tijd voor organiseren en die tijd kun je dan weer aan iets anders besteden. Bovendien hoef je met een voorstelling op school de kids ook niet uit hun vertrouwde omgeving te halen. Natuurlijk is het goed als zij nieuwe plekken leren kennen, maar vaak is het ook zo dat de kennismaking met een nieuw gebouw velen erg afleidt. Ze hebben dan niet hun volledige aandacht bij het stuk dat gespeeld wordt en dat is zonde. Bij een voorstelling op school speelt dit niet, hier kennen ze immers de verschillende ruimtes al en daardoor kunnen zij zich volledig concentreren op de acteurs en het theaterstuk dat zij spelen. Zo kunnen ze het verhaal beter volgen en zich beter inleven in wat er allemaal op het toneel gebeurt. Die kans wil je hen natuurlijk niet ontnemen, het kijken naar voorstellingen kan kinderen zo veel leren. Er gaat vaak echt een nieuwe wereld voor ze open. Dat maakt een voorstelling op school zo ontzettend mooi en goed.

Welke theatergroep?

Natuurlijk is het zo dat er niet veel theatergroepen zijn die bereid zijn om bij jou een voorstelling op school te geven. Er is er gelukkig één die zich hier juist specifiek op richt, te weten theatergroep Allemaal Kinderspel. Met een achtergrond in zowel de theaterwereld als het reguliere onderwijs, kunnen zij als geen andere stukken produceren waar leerlingen echt iets aan hebben. Zij ontwikkelen regelmatig nieuwe programma’s, die zij dan met veel plezier bij jullie op locatie op komen voeren. Door de vormgeving waar zij voor kiezen en door hun spel, weten zij echt de sfeer van het theater neer te zetten. Het prettige is ook, deze voorstelling op school hoeft niet op zichzelf te staan. Zij bieden namelijk aan scholen lesbrieven aan, waarmee er verder gewerkt kan worden aan het thema dat in het stuk ter sprake kwam. Er staan opdrachten in en aan de hand daarvan kan er met de klas later nog verder over gesproken worden. En wil jij de kids zelf ook aan de slag zetten? Dan kunnen zij ook een theaterworkshop voor jullie verzorgen! Allemaal Kinderspel komt dus met veel plezier een voorstelling op school verzorgen!

Lees meer…

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn