Verslavingen komen in verschillende soorten en maten. Niet elke verslaving is schadelijk en het is ook maar net of je ondanks de verslaving kunt blijven functioneren of niet. Verslavingen ontstaan door verbindingen in de hersenen en vaak ook het emotionele systeem dat je in je lichaam voelt. Het is voornamelijk een kwestie van je beloningsysteem in de hersenen. Als je je goed voelt, dan wordt dit systeem geactiveerd. Het goede gevoel zakt op den duur weer weg en dan wil je het opnieuw ervaren. In een normaal functionerend persoon worden deze gebieden in de hersenen af en toe gestimuleerd en op een relatief bescheiden wijze. Als je een bepaalde drug inneemt, dan kan het zo zijn dat dit gebied vele malen intenser wordt geactiveerd. Je voelt dan een soort van euforie en als dit wegzakt, dan voelt de status quo zeer deprimerend. Zodra je weer terugkeert in de normale wereld dan voelt alles vlak en oninteressant. Normaal ervoer je dat niet zo, maar dat was voordat de beloningsgebieden in de hersenen extreem actief werden. Dus het is logisch dat je dat gevoel opnieuw wilt ervaren en zo kom je op de weg richting een verslaving. Het is niet alleen een inherent verlangen naar dat positieve gevoel, het is ook een vlucht uit de wereld waarin dat gevoel niet bestaat. Zoals je kunt lezen betreft het allemaal zaken die te maken hebben met je lichaam, je hersenen, de verbindingen die aangemaakt worden en natuurlijk de menselijke psychologie. Daarom is een verslaving heel duidelijk een ziekte te noemen, want het is in feite een vorm van abnormaal gedrag. Nu is het zo dat je niet voor elke verslaving naar een afkickkliniek hoeft te gaan. Niet elke verslaving is direct heel erg invloedrijk op je dagelijkse bestaan. Denk aan een rook verslaving bijvoorbeeld. Het is heel vervelend als je verslaafd bent aan roken, maar het zal je dagelijkste functioneren niet heel dramatisch beïnvloeden. Daarnaast zijn veel mensen in staat om te stoppen zonder de hulp van een afkickkliniek. Maar er zijn ook verslavingen, zoals verslavingen aan bepaalde drugs, seks verslavingen en zelf internet verslavingen, die niet zonder afkickkliniek zijn te verhelpen. Het is vooral de eerste periode tijdens een poging om te stoppen, die het moeilijkste is door te komen. Juist dan krijg je te maken met ontwenningsverschijnselen die het enorm lastig maken om de wilskracht in stand te houden. In zulke gevallen is een afkickkliniek dus zeker het overwegen waard. Erkennen dat het een ziekte is en weten dat je een moeilijke tijd door zult maken, geven in ieder geval de motivatie om naar een afkickkliniek te gaan.

Waar vind ik een goede afkickkliniek?

Rest nog wel de vraag waar je terecht kunt voor een goede afkickkliniek. Mocht je inderdaad te maken hebben met een hardnekkige verslaving waar je zelf niet zonder hulp vanaf kunt komen, dan doe je er goed aan om te kiezen voor solutions-center.nl. Bij Solutions Verslavingszorg kun je terecht voor het behandelen van allerlei verschillende verslavingen. Hierbij kun je denken aan:

  • Alcoholverslaving
  • Drugsverslaving
  • Medicijnverslaving
  • Gedragsverslaving

Bij een gedragsverslaving kun je bijvoorbeeld denken aan gamen, gokken of werken. Solutions is dus niet alleen maar een afkickkliniek. Ook zal je tijdens en na het bezoek begeleid worden om van je verslaving af te komen en om niet terug te vallen.

Kom langs voor een langere periode of ambulante bezoeken

Elke verslaving is anders en ook de ernst van de verslaving is verschillen. Via een intakegesprek zal vastgesteld worden wat het beste is voor jou. Soms is een langere opname verstandig en soms een ambulant bezoek.

Lees meer…

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn