Laatst heb ik een domein aangemaakt bij DataCT. Dat heb ik niet zomaar gedaan, ik was van plan een WordPress blog te beginnen. Op de sites van DataCT is dit heel eenvoudig. Je installeert de webapplicatie en hoppa: je kunt gelijk aan de slag! Het aanmaken van mijn blog verliep dan ook zonder enige problemen. Binnen no time had ik een domeinnaam, een template en was alles geregeld. Ik had niet gedacht dat het zo eenvoudig zou zijn een WordPress blog te beginnen. Echter, toen begonnen de problemen eigenlijk pas! Ik had geen idee wat ik moest schrijven, of wat mijn publiek wilde zien. Om erachter te komen wat ik met het weblog wilde, heb ik toen eerst even een paar vragen op een rij gezet:

  • Wat vind ik leuk om te schrijven?
  • Wie is mijn publiek?
  • Hoe zorg ik dat mijn stukken gelezen worden?
  • Wilde ik reclame-inkomsten?

Het begint allemaal met je eigen passie. Door die passie besluit je om een WordPress blog te beginnen, maar wat doe je daar vervolgens mee. Zelf ben ik ingesteld op de actualiteit. Ik vind het prachtig om met mensen te spreken over wat me momenteel bezighoudt. Een digitaal dagboek is natuurlijk een mooie manier om dat te doen. Je houdt mensen op de hoogte van je eigen ideeën, maar zij kunnen ook reageren op wat je zegt. Ik besloot daarom al snel om me voornamelijk te richten op het nieuws en wat ik daarvan vond. Sommige mensen beginnen een WordPress blog om hele andere redenen. Zij schrijven bijvoorbeeld over hun ervaringen in het buitenland of uploaden poëzie. Ik wilde me voornamelijk bezighouden met wat zich in ons kleine kikkerland afspeelt. Opiniestukken dus. Nadat ik mijn doel had vastgesteld, dacht ik na over mijn publiek. In mijn geval waren dit met name mijn vrienden en familie die geïnteresseerd waren in mijn mening. Natuurlijk konden daar later meer lezers bijkomen, maar dat was niet mijn eerste intentie.

WordPress blog beginnen: lezen en gelezen worden

Zoals jullie misschien weten is het lastig om mensen aan het lezen te krijgen. Je kan een ontzettend interessant stuk schrijven, zonder lezers heb je daar niets aan. Het kan in het bijzonder lastig zijn om je vrienden te overtuigen dat jouw stuk de moeite waard is. Je hebt vast wel eens gemerkt dat je beste vrienden sneller iets aannemen van een vreemde dan van jou! Om mijn vrienden te motiveren begon ik met het plaatsen van Facebookberichten, waarin ik een kleine samenvatting gaf van mijn stuk. De argumentatie hield ik uiteraard achterwege, zodat ze naar mijn site moesten om alles te begrijpen. Een WordPress blog beginnen is eenvoudig, het trekken van lezers een stuk lastiger! Nadat mijn beste vrienden mijn blog waren gaan lezen had ik de mogelijkheid om advertenties te plaatsen. Je kunt daar wat geld mee verdienen, maar veel lezers knappen hierop af. Ik besloot daarom om de site gewoon vrij van advertenties te houden. Ik wist dat ik de lezers die ik had wilde behouden! Mocht ik in de toekomst nog een WordPress blog beginnen, dan kies ik misschien voor een andere insteek. Dan zou ik misschien wel advertentie-inkomsten kunnen krijgen.

Het aanmaken van het domein

Je kunt een domein aanmaken bij WordPress, maar dat kost veel geld. Kies daarom voor een aanbieder die de site zelf goedkoop aanbiedt. Vervolgens installeer je een WordPress webapplicatie en bereik je hetzelfde effect. Een WordPress blog beginnen vergt dus al met al nogal wat werk. Wanneer je voor jezelf goed bedenkt wat je wilt, is dit echter zo gedaan! Op https://www.datact.nl/wordpress-blog-beginnen.php vind je een aantal handige tips!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn