Teswood - PelletsIn de koude wintermaanden wil je natuurlijk graag dat het huis lekker warm is. Wanneer je thuiskomt van het werk wil je niet in een koude of kille kamer stappen. Veel mensen hebben een kachel in de woon- of slaapkamer, om deze kamers lekker te verwarmen of om een gezellige sfeer te creëren. Een pelletkachel wordt de laatste jaren steeds populairder. In een pelletkachel worden pellets verbrandt. Pellets zijn kleine stukjes zaagsel die zijn samengeperst. Deze kleine houtjes worden vervolgens verbrand, om zo de temperatuur van een kamer lekker en geleidelijk te verhogen. Pellets komen in allerlei soorten en maten. Ze kunnen verschillen in:

  • Type
  • Grootte
  • Kleur
  • Prijs

Het belangrijkste verschil tussen pellets is natuurlijk het type materiaal waar ze van zijn gemaakt. Wat alle pellets eigenlijk met elkaar gemeen hebben is dat ze worden gemaakt uit afvalstoffen van andere productieprocessen. Ze worden bijvoorbeeld gemaakt uit voedselafval, houtafval, of overblijfselen van veeteelt of landbouw. De meest voorkomende variant is de houtpellet. Deze wordt, zoals reeds aangegeven, gemaakt van zaagsel dat samen geperst wordt. De vochtigheid blijft hierbij erg laag. Hierdoor hebben de pellets een zeer hoog rendement en zijn ze licht ontvlambaar. De grootte van de pellets kan variëren. Dit hangt af van het rendement dat men wil bereiken of van de voorkeur van de producent. Vaak wordt voor een pelletkachel een standaardmaat gehanteerd, die in de meeste kachels gebruikt wordt. De kleur van de pellet is afhankelijk van het gebruikte materiaal. Verschillende soorten bomen geven verschillende kleuren. Een donkere pellet bevat zware houtsoorten, zoals bijvoorbeeld eikenhout. Deze wordt heter, maar brandt niet erg fel. Wanneer een pellet een lichte kleur heeft dan is deze gemaakt van wat lichter hout. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dennenhout. Zoals de meeste mensen wel weten, brand dennenhout erg vluchtig. Het heeft dus een wat lager rendement. De prijs van houtpellets kan variëren. Dit is met name gebonden aan de seizoenen. Bomen worden het hele jaar door gekapt, maar in de zomer is dit werk natuurlijk makkelijker dan in de winter. In de winter wordt dan ook een hogere prijs gevraagd voor de pellets, om eventuele verliezen terug te winnen. Ook de kwaliteit van een pellet is van belang voor het bepalen van een goede verkoopprijs.

Opslag van pellets

De opslag van pellets gebeurd vaak onder de grond. Dit heeft bepaalde belangrijke redenen. In de eerste plaats is het van essentieel belang om het materiaal droog te houden. Wanneer een pellet nat wordt, zal deze minder goed branden of een stuk minder rendement opleveren. Het is mogelijk om pellets bovengronds op te slaan, bijvoorbeeld in een garage of in een schuur, maar het is dan belangrijk om ervoor te zorgen dat de luchtvochtigheid in deze ruimtes laag is. Regen is, net als voor normaal hout, funest voor pellets. Ze zullen dan eerst helemaal op moeten drogen voordat ze weer redelijk te gebruiken zijn. Wanneer een pellet goed wordt opgeslagen kan deze meerdere jaren mee. Het materiaal rot niet en verliest in de loop der jaren absoluut geen kwaliteit. Een tweede belangrijke reden waarom pellets vaak ondergronds worden opgeslagen heeft te maken met rendement. Een pelletkachel maakt in de meeste gevallen gebruik van een schroef (wormschroef) om de houtpellets omhoog te transporteren. De schroef is verbonden met de opslag en brengt zo de houtpellets tot in de kachel. Bij diverse kachels is deze schroef heel precies af te stellen. De schroef gaat bijvoorbeeld alleen bewegen wanneer de verbranding in de kachel minder wordt. Dit wordt ook wel een modulerend systeem genoemd. De schroef kan naar behoefte van snelheid veranderen. Ook kan de kachel thermostatisch geregeld worden. Wanneer de temperatuur van de kamer hoog genoeg is zal de kachel zichzelf uitschakelen. De schroef brengt dan geen, of minder, pellets naar boven. Wanneer het weer kouder wordt, schakelt de kachel weer aan en worden de pellets weer aangevoerd. Het grote voordeel van ondergrondse opslag is dus dat de houtpellets heel nauwkeurig kunnen worden aangevoerd. Het rendement blijft ontzettend hoog en je zult nooit meer hout verbranden dan nodig is. Wanneer een pellet volledig is opgebrand blijft er bovendien amper as achter. Maar ongeveer 1% van de pellet blijft achter in deze vorm. Dit is heel eenvoudig om te zuigen met de stofzuiger.

Milieuvriendelijk

Naast dit alles zijn houtpellets goed voor het milieu. Een boom die groeit neemt in haar leven koolstofdioxide op uit de lucht. Wanneer de pellets worden verbrand komt deze koolstof weer terug in de lucht, maar voegt hier verder niks aan toe. Het verbranden van een pellet is daarom CO2-neutraal. Het materiaal moet natuurlijk nog wel gemaakt en vervoerd worden, wat wel gerekend kan worden als uitstoot. Hoe het ook zij; de houtpellets zijn heel veel beter voor het milieu dan bijvoorbeeld de verbranding van fossiele brandstoffen. Ook het gebruik van elektriciteit is vele malen schadelijker dan de simpele verbranding van houtjes. Houtafval zal in de komende jaren niet snel verdwijnen, er zal dus altijd genoeg afval zijn om houtpellets van de maken. Wanneer een boom geplant wordt voor elke boom die wordt gekapt, kan men nog jaren met deze grondstof vooruit. Er zijn veel aanbieders van houtpellets. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op http://teswood.nl/pellets/. Op deze site vind je alle voordelen, alsmede de beste prijzen en de laatste nieuwtjes over dit materiaal. Wacht dus niet langer en begin vandaag nog met milieubewust stoken. Pellet kachels zijn absoluut de toekomst!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn