Ik woon in een nieuwbouwwijk en ongeveer een jaar geleden werd mijn huis opgeleverd. Toevallig werkt mijn nieuwe overbuurman bij de website Naambordencentrale.nl. Hij had een lumineus idee: waarom kopen we niet met de hele straat tegelijk ons naambord bij de Naambordencentrale?Omdat in onze straat alle huizen nieuw waren en ongeveer tegelijk werden opgeleverd, hadden we al vaker een vergadering met de (toekomstige) buurtbewoners belegd. Het was voor veel meer zaken handig om dat samen te regelen. Maar een naambord? Dat is toch juist iets heel persoonlijks? Moesten we dan ook allemaal hetzelfde bordje gaan gebruiken? Mijn overbuurman informeerde bij zijn baas: onder welke voorwaarden was het mogelijk om groepskorting te krijgen? De baas vond het een leuk idee. Zijn antwoord was heel simpel: we konden maximaal drie ontwerpen kiezen, als we voor elk ontwerp minstens drie bestellingen deden. Nou, in mijn straat staan wel vijfentwintig huizen. Dat zou niet zo moeilijk moeten zijn. Een comité van afgevaardigden boog zich over de verschillende modellen naambord. Ze kregen de volgende opdracht mee.

Waar je op moet letten bij de aanschaf van een naambord

  • Kleur
  • Afmetingen
  • Kwaliteit: materiaalsoort, onderhoudseisen
  • Prijs
  • Mogelijkheid om het naar eigen wens in te vullen
  • Algehele uitstraling

Omdat de huizen vrij strak en modern van stijl zijn, kozen ze drie naamborden die daar goed bij aansloten. Naambord één was van RVS. Dit was het budgetontwerp. Naambord twee was van plexiglas en nummer drie, de luxe variant, was van glas. Alle drie de modellen hebben een lichte achtergrond met daarop donkere letters. De vormen verschillen wel. Het ene naambord is ovaal, de andere twee rechthoekig. Toen de afgevaardigden hun besluit aan de vergadering terugkoppelden werd er meteen unaniem voor gestemd. Vervolgens kon iedereen zich intekenen op één van de drie modellen. En wat denk je? Iedereen deed mee! Op de intekenlijst kon je ook de gewenste tekst vermelden. Voor iedereen was dat natuurlijk zijn of haar naam. Maar de één kiest voor alleen een familienaam, de ander wil alleen voornamen en weer een derde vermeldt allebei. Daarnaast besloten we voor de hele straat huisnummers te bestellen bij de Naambordencentrale. Hier kozen we wel één model voor de hele straat, wat ons nog eens een fikse korting opleverde. Je kunt begrijpen dat we erg blij waren met zo’n overbuurman bij de Naambordencentrale. Anders hadden we dit nooit geweten. En hadden we al helemaal niet met de hele straat tegelijk besteld. Je kunt veel zeggen, maar het werkt toch verbroederend om als straat zoveel samen te organiseren. Het was van het begin af aan al een gezellige buurt.

Het visitekaartje van je woning

We hadden onze actie ook nog eens prachtig getimed: een week nadat we in onze huizen kwamen wonen,  kwamen de naamborden binnen. De postbode moest erg lachen toen hij ze afleverde. Er stond op het pakje namelijk alleen een straatnaam vermeld en daarbij de tekst dat hij het op elk gewenst adres kon afleveren. Dat had hij nog nooit meegemaakt! Toen het naambord eenmaal bij iedereen aan de deur hing, was hij ook blij: het post bezorgen werd er een stuk makkelijker op. Als ik nu door mijn straat fiets, valt het me altijd op hoe netjes en verzorgd het eruit ziet. Niet alleen zijn de huizen in één stijl, ook de naamborden passen er perfect bij. Een mooie afwerking van het bouwproject. In dat geval ben ik het helemaal eens met de Naambordencentrale: een naambord is het visitekaartje van je woning. En in ons geval dus ook: het visitekaartje van de straat.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn