Een cursus snellezen. De naam zegt het al: je leert er sneller lezen, toch? Nou, ja en nee. Natuurlijk ontdek je hoe jij je leessnelheid kunt verhogen. Toch heb je daar vrij weinig aan wanneer jij je concentratie laat verslappen tijdens het lezen. Daarom leer je naast manieren om sneller te lezen ook hoe je beter leest. Deze 4 dingen bijvoorbeeld:

Snellezen, daar heb je pas wat aan wanneer je dit doet.

Je weet vast wat we bedoelen:

Jouw ogen glijden over de tekst, maar aan het einde van de bladzijde heb je geen idee van wat je zojuist hebt gelezen. Je kon je simpelweg niet focussen op de materie. Hierdoor zul je de alinea opnieuw moeten lezen — voor de derde keer.

Ontzettend vervelend. Je wil namelijk kunnen genieten van je boek, of metéén begrijpen wat er in dat complexe artikel staat geschreven. Je focus kunnen bewaren tijdens het lezen is dan ook ontzettend belangrijk.

Afbeeldingsresultaat voor cursus snellezen"

Om deze redenen:

  • Wanneer jij je aandacht op de pagina kunt houden, begrijp je de tekst beter.
  • Daarnaast ga je ook sneller door de stof heen. Je hoeft namelijk niet telkens dat ene stuk opnieuw te lezen.
  • Ook zul je de informatie die je leest langer en beter onthouden.

Kortom: wanneer jij moeiteloos je aandacht op de tekst kunt houden, verbeter jij je algehele leesvaardigheid en je tekstbegrip. Pas dán kun je aan de slag met sneller te lezen.

Wat je leert tijdens zo’n cursus snellezen (behalve sneller lezen)

Onze snellees experts begrijpen dit. Daarom focussen zij zich niet enkel op het verhogen van je leessnelheid, maar ook op het verbeteren van je leesconcentratie. Ze leren je dan ook ondere andere deze dingen:

1. Lees materie die jouw interesse prikkelt.

Een van de makkelijkste manieren om te voorkomen dat je je aandacht verliest tijdens het lezen, is door materiaal te kiezen dat jou interesseert. Dit lijkt misschien erg voor de hand liggend, toch werkt het. Lezen moet namelijk een leuke en leerzame ervaring zijn. Voelt het aan als een klusje, dan verlies je jij focus.

Een tip uit de cursus snellezen is dan ook: kies enkel leesmateriaal uit waar je écht nieuwsgierig naar bent — “prikkelt dit boek of artikel mijn interesse?” Jezelf deze vraag stellen voordat je aan nieuw materiaal begint, helpt je niet alleen bij het verhogen van je tekstbegrip, maar ook je leesplezier.

2. Reserveer tijd in je agenda om te lezen.

Gedurende de dag lezen is heerlijk. Even tussen twee afspraken door een rapport doornemen. Waarom niet? Toch kan dit ertoe leiden dat je niet volledig ontspannen leest. Je denkt steeds aan de vergadering die over een uur plaatsvindt. Hierdoor verlies je focus: de informatie komt niet binnen en je zal het hele stuk van vooraf aan moeten herlezen.

Een tip uit de cursus snellezen is dan ook: maak tijd vrij om te lezen. Reserveer desnoods een tijdsblok in je agenda waarin jij je enkel toespitst op het lezen van dat rapport. Geen afleidingen. Geen tijdsdruk. Je zult merken dat wanneer jij je niet gehaast voelt, je op je gemak leest. Daarnaast onthoudt je de stof beter. Win-win.

3. Voorkom afleiding.

Ben je net verzonken in een spannend boek of een complex wetenschappelijk artikel, rinkelt je telefoon — “kan ik weer opnieuw beginnen met die pagina!”, denk je. Vervelend. Je voorkomt dit door tijdens je leessessie zoveel mogelijk stoorzenders uit je omgeving te verwijderen.

Een tip uit de cursus snellezen is dan ook: begin je aan een gecompliceerd stuk, zet je telefoon op stil. Klap je laptop dicht. Voorkom achtergrondmuziek. Desnoods gebruik je een noise-cancelling headset. Met andere woorden: zorg dat niets of niemand je kan storen wanneer jij je in een leessessie begeeft. Voorkomt een hoop teruglezen (en frustratie).

4. Begeleid je ogen.

Je ogen hebben de neiging om af te dwalen: alvast spieken naar de volgende zin en dat plaatje onderaan de tekst is ook wel interessant! Je verliest hierdoor je focus — jij weet niet meer bij welke regel je was en leest hier door de alinea maar weer opnieuw.

Een tip uit de cursus snellezen is dan ook: voorkom dat je ogen afdwalen door tijdens het lezen je ogen te begeleiden langs de tekst. Doe dit met je vinger, een pen of een stylus. je zult merken dat je hierdoor niet alleen je aandacht er beter bij kunt houden, je gaat ook nog eens sneller door de tekst heen. Een foefje dat ook gebruikt wordt tijdens snellezen.

Kortom:

Zoals je ziet focust een cursus snellezen zich dus niet enkel op het vergroten van je leessnelheid.

Hóé je leest is net zo belangrijk, want wat heb jij eraan wanneer je vliegensvlug een pagina kunt ‘lezen’, zonder dat je begrijpt wat er staat of zonder er plezier in te hebben? Precies: niks. Pas deze tips uit de training dan ook eens zelf toe.

En wil je nou zo’n cursus snellezen volgens? Dat kan. Bij ons! Wij bieden namelijk een ontzettend leerzame cursus Snellezen aan, waarbij we ons niet enkel focussen op het verhogen van je leessnelheid.

We vertellen je hoe je de juiste motivatie kunt opbrengen om aan dat lastige stuk te beginnen. Hoe je voorkomt dat je gedachten afdwalen tijdens het lezen van lange documenten én hoe je deze informatie onthoudt. Bij dit laatste komen verschillende geheugentechnieken en noteer-methodes aan bod. Heel interessant en zeker iets waar je veel aan hebt.

Volg ‘m daarom eens, die cursus Snellezen.