Wat mag een courtage van de makelaar eigenlijk zijn? Wie legt dit vast? Wie bepaalt wat een goed bedrag is en wat niet? Je leest het allemaal in de special met de titel: courtage van de makelaar: 

  • Wat mag hij rekenen?
  • Hoe gaat dit allemaal in zijn werk?
  • De NVM

De rol van de NVM bij de courtage van de makelaar

Zoals we hebben aangekondigd, er is wel degelijk iemand die over de courtage van de makelaar gaat. Wat precies de rol is van de NVM bij het bepalen van de courtage van de makelaars kun je niet weten als je je daar nog niet eerder in verdiept hebt. Om het even concreet te maken en de vraag te beantwoorden gaan we door. Wat is dan precies de rol van de NVM bij het bepalen van de courtage van de makelaar? Het maken van afspraken is iets dat mensen erg lastig vinden, daarom bestaat ook de vraagt of er tarieven bestaan die van de voren zijn vastgesteld ten aanzien hiervan, namelijk het kon van de makelaar. Dat is net het geval, het is niet zo dat de NVM tarieven voorschrijft. De hoogte van een bepaalde courtage is gewoon een kwestie van onderhandelen in de praktijk. Vind jij zelf iets te hoog? Dan kun je proberen met een NVM makelaar te onderhandelen en tot een andere prijs te komen. Dit is uiteindelijk het beste voor alle partijen, omdat je op die manier een eerlijke prijs bespreekbaar kunt maken. De courtage wordt vaak bepaald op een percentage van de koopsom, maar je kunt er ook voor kiezen om een bepaald vast bedrag af te spreken. 

Zijn er bepaalde kosten die een makelaar in rekening mag brengen? Welke? 

Welke kosten mag een makelaar in rekening brengen? Dit verschilt nogal en je hoort de afgelopen tijd veel over verschillende soorten koten die een makelaar in rekening heeft gebracht maar waarvan achteraf blijkt dat deze helemaal niet mochten worden meegenomen. Het kan voorkomen dat de opdracht tot dienstverlening niet eindigt doordat de opdracht is vervult maar ook bijvoorbeeld omdat de makelaar heeft besloten om de opdracht terug te geven, daar bestaat wel verschil in. Hebben we het over intrekking van de opdracht of teruggaaf van de opdracht? Die vraag moet je eigenlijk eerst beantwoorden voordat je verder gaat. Als je besluit zelf de opdracht in de trekken maar als de makelaar daar anders over denkt, dan moet je soms zelf zelfs een deel van het loon betalen. Feit blijft wel dat in beide gevallen de kosten moeten zijn afgesproken. Er gelden zoals genoemd geen vastgestelde tarieven, maar je zult in de praktijk altijd in de opdracht tot dienstverlening moeten kijken. Het blijft lastig, de courtage van de makelaar. Maar in ieder geval is er wel meer duidelijk geworden over courtage van de makelaar. Als er nog vragen bestaan dan kun je altijd contact opnemen, want het zijn niet zomaar onderwerpen waar we over praten natuurlijk! Je moet altijd alle kosten serieus nemen die met makelaars te maken hebben. Zo weet jij waar je aan toe bent! 

https://www.makelaarkosten.nl/

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn