Als danser kun jij natuurlijk niet zonder goede balletschoenen of andere dansschoenen, afhankelijk van het soort dans dat jij beoefent. Iedere danssoort vraagt om eigen schoeisel en het is dan ook niet verwonderlijk dat je bij een zaak die dergelijke producten aanbiedt een ruime keus kunt vinden. Aan wat voor soort artikelen moet je dan denken? Je kunt dan over het algemeen kiezen uit:

  • balletschoenen
  • tapschoenen
  • jazzschoenen
  • danssneakers
  • schoenen voor ballroom en latin

Het dragen van de juiste schoen stelt jou beter in staat om de danssoort die jij uit wilt voeren ook mooi uit te voeren. Het brengt jouw voeten in de juiste stand of het stelt jou in staat om geluid met je voet te maken, door bijvoorbeeld de speciale zolen van tapschoenen of de hak van latinschoenen. Bovendien zit je met het aantrekken ervan meteen in de juiste sfeer, ze roepen bij jou meteen het juiste gevoel op. Natuurlijk draagt de kleding daar ook aan bij, maar die speciale danskleren draag je vaak enkel bij de generale repetitie en de uitvoering. Je dansschoenen draag je bij iedere repetitie en het is dan ook van belang dat ze dan van de juiste soort zijn. Oefen daarom bijvoorbeeld je balletdansen ook altijd op goede balletschoenen!

Balletschoenen of spitzen

Als mensen het woord balletschoenen horen, dan zullen ze waarschijnlijk meteen aan spitzen denken, de exemplaren met de verstevigde neuzen, die jou in staat stellen om op de punten van je tenen te staan. Maar de echte danser weet wel beter, het zijn twee totaal verschillende schoensoorten. Waar de spitzen dus een versterkt neusdeel hebben, is dit bij balletschoentjes niet het geval. Bovendien zitten de eerste met lange linten om de enkel vastgezet, terwijl de laatste vaak twee bandjes van elastiek over de wreef hebben. Andere kenmerken van balletschoenen is dat ze erg soepel zijn en dat geldt ook voor de zool. Je moet je voet immers in verschillende posities kunnen houden, van recht tot erg gekromd of gebogen. Dit lukt niet als de zool stug is. Tegelijkertijd moeten ze wel voldoende ondersteuning bieden voor tijdens de sprongen en het draaien, daarom zijn ze uitgerust met een splitzool, waarbij een leren stuk is aangebracht onder de hiel en de hak. Zo heb je stevigheid en soepelheid tegelijkertijd in je schoen. Een balletdanser kan dus ook niet zonder goede balletschoenen, dit hoort echt tot de standaarduitrusting.

Verschillende soorten

Je zou misschien denken dat er, vanwege de specifieke kenmerken van het schoeisel, niet veel variatie bestaat in balletschoenen. Maar er zijn juist wel verschillende varianten hiervan te krijgen. Een eerste punt waarop ze kunnen verschillen, is de kleur. Zo kun je ze in het zwart krijgen, maar ook in huidskleur, roze of wit. Een ander verschil is het materiaal waarvan ze gemaakt kunnen zijn. Dit kan bijvoorbeeld gewoon canvas zijn, maar er kan ook voor een stretchmateriaal gekozen worden. Stretch heeft als voordeel dat het perfect aansluit om je voet en zo eigenlijk aanvoelt als een stevige sok. Ook kan er verschil zitten in de bandjes, soms zitten ze al vast, andere keren kun je ze zelf vastzetten en dus ook stellen. Zo zie je, er is dus genoeg variatie mogelijk op het gebied van balletschoenen. Ben jij op zoek naar een paar dat perfect is voor jou, dan moet je zeker eens op Danstheaterwinkel.nl kijken, de webshop van Danstheaterwinkel uit Roosendaal. Zij bieden verschillende merken aan voor zowel dames, heren als kinderen. Door hun ruime keus kun je bij hen altijd een paar balletschoenen vinden dat jou goed past en waarmee jij goed kunt dansen!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn