Als jij en je partner uit elkaar gaan en jullie hebben kinderen, dan zal er in veel gevallen sprake zijn van een financiële vergoeding van de een aan de ander. Maar vergeet niet dat deze alimentatie wijzigen kan! Veel mensen zijn hier niet van op de hoogte en betalen daardoor jarenlang teveel of ze ontvangen te weinig. Een scheiding is altijd een zeer vervelende zaak, maar dat is het nog meer op het moment dat jullie kinderen hebben. Je bent dan voor altijd aan elkaar verbonden en dat vraagt om het maken van goede afspraken. Een van de zaken waar jullie het over moeten hebben, is het financiële aspect. Dit stopt niet zodra alles na het scheiden geregeld is, je moet ook met elkaar kunnen praten over de mogelijkheid van de alimentatie wijzigen. Probeer een goede verhouding met elkaar te hebben, dat maakt het een stuk eenvoudiger om dergelijke zaken te regelen en dat is voor de kinderen ook wel zo prettig. Het is daarom van belang om elkaar op de hoogte te houden van belangrijke veranderingen op het gebied van de financiën. Op die manier voorkom je dat je lange tijd teveel betaalt of juist te weinig, wat je dan misschien later nog ineens moet vergoeden. Ga dus af en toe na of jullie de hoogte van de alimentatie wijzigen moeten of dat deze nog correct is.

Wanneer alimentatie wijzigen?

Op welke momenten moet je nu nagaan of je de alimentatie wijzigen kan? Dan gaat het echt om grote veranderingen in je leven die invloed hebben op jouw financiën. Je kunt hierbij denken aan zaken als:

  • het samenwonen of trouwen met een nieuwe partner
  • het vinden van een andere baan die beter betaalt of een promotie krijgen
  • werkloos worden of afgekeurd worden, waardoor je een lager inkomen krijgt
  • pensionering

Dit zijn allemaal zaken die direct invloed hebben op jouw besteedbaar vermogen en dat geldt bijvoorbeeld ook voor een verhuizing naar een goedkopere woning. Ook kan de alimentatie wijzigen op het moment dat jouw kids voor een ander woonadres kiezen. Woonden zij eerst bij jou, maar willen ze nu bij jouw ex wonen of net andersom, dan zal dit ook op de hoogte van het te betalen bedrag invloed hebben. Dit kan beide kanten opgaan, zowel wijzigingen bij degene die betaalt als bij degene die ontvangt zijn van belang. Ook kan de hoogte van de alimentatie wijzigen als blijkt dat een van beide ex-partners niet de juiste gegevens verstrekt heeft bij het vaststellen van het bedrag.

Hulp van mediator of advocaat

Op het moment dat jij denkt dat de hoogte van de alimentatie wijzigen kan, is het raadzaam om de hulp van een advocaat of mediator in te schakelen. Een rechter heeft immers ooit de hoogte van het bedrag vastgesteld, dat kunnen jullie niet zomaar even met zijn tweeën veranderen. Het is ook altijd verstandig om dit in goed overleg met elkaar te doen en begrip te hebben voor de veranderde situatie van de ander. Bedenk altijd dat het gaat om de kinderen, dat zij het goed hebben. Een mediator of advocaat kan met jullie nagaan of de hoogte van de alimentatie wijzigen moet of dat deze zo kan blijven als hij was. Het beste laat je dit nagaan door een echte specialist, bijvoorbeeld een van de werknemers van Meesters & Meer advocaten & mediators. Op hun website alimentatie-wijzigen.nl kun je alles lezen over deze materie en over de diensten die zij jullie op dit gebied kunnen leveren. Wil jij de alimentatie wijzigen of wil je gewoon weten of dit nodig zou zijn, neem dan zeker eens een kijkje op deze site!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn